Vuoden 2021 pohjoismaiset Michelin -ravintolat julkistettiin televisiolähetyksen välityksellä maanantaina 13. syyskuuta Norjan Stavangerista.
Suomi sai uuden yhden tähden ravintolan Finnjävel Salongin täydentäessä viime vuoden kuusikkoa. Suomalaisten tähtiravintoloiden määrä nousi näin ollen seitsemään.
Finnjävel Salonki pokkasi myös Parhaan Palvelun -tunnustuksen (Welcome and Service Award). Viime vuonna lanseeratun Vihreän Tähden eli kestävän kehityksen -maininnan lunasti kaikkiaan kolme suomalaisravintolaa.
Michelin Guide on vuosittain julkaistava maailmanlaajuinen ravintolaopas, joka luokittelee ravintoloita viiteen eri luokkaan – kolmen, kahden ja yhden tähden ravintoloiksi sekä Bib Gourmand– ja The Plate -ravintoloiksi. Opasta on julkaistu 1900-luvun alkupuolelta lähtien. Tänä vuonna ”punainen kirja” siirtynee historiaan – opas julkaistaan ainoastaan digitaalisessa muodossa.

Michelin Guide 2021 -ravintolat Suomessa
⭐️ 1 Star
Demo, Helsinki moderni | Inari, Helsinki luova | Palace, Helsinki moderni |
Finnjävel Salonki, Helsinki moderni suomal. | Olo, Helsinki moderni | |
Grön, Helsinki moderni | Ora, Helsinki moderni |
😋 Bib Gourmand
Boulevard Social, Helsinki välimerellinen | Gaijin, Helsinki aasialainen | Nolla, Helsinki moderni |
🍽 The Plate
Ateljè Finne, Helsinki moderni | Muru, Helsinki moderni | Savoy, Helsinki moderni |
Boon Nam, Helsinki thaimaalainen | Natura, Helsinki suomalainen | Toca, Helsinki moderni |
EMO, Helsinki moderni | Nokka, Helsinki moderni | Young Hearts, Helsinki moderni |
Farang, Helsinki kaakkoisaasialainen | Nude, Helsinki moderni | Ventuno, Helsinki italialainen |
Finnjävel Sali, Helsinki moderni suomal. | Passio, Helsinki moderni | Vinkkeli, Helsinki klassinen |
Kaskis, Turku moderni | Ragu, Helsinki moderni |
🍀 Green Star
Grön, Helsinki moderni | Nolla, Helsinki moderni | Ora, Helsinki moderni |
Ei kahden tai kolmen tähden ravintoloita.
🏆 Welcome and Service Award
Finnjävel Sali, Helsinki moderni suomalainen |
Luokitukset
⭐️⭐️⭐️ | Poikkeuksellista ruokaa tarjoava matkakohteeksi luokiteltava ravintola. |
⭐️⭐️ | Erinomaista ruokaa tarjoava vierailun arvoinen ravintola. |
⭐️ | Korkealaatuista ruokaa tarjoava poikkeamisen arvoinen ravintola. |
😋 | Laadukasta ruokaa kohtuulliseen hintaan tarjoava ravintola. |
🍽 | Hyvän aterian ravintola, jossa tarjolla tuoreista raaka-aineista huolellisesti valmistettua ruokaa. |
Arviointiperusteet
⭐️ Tähtiravintolat arvioidaan ruoan perusteella. Huomiota kiinnitetään mm. raaka-aineiden laatuun, makujen ja ruoanvalmistustekniikoiden hallintaan, keittiömestarin persoonallisen näkemyksen välittymiseen annoksista, hinta-laatusuhteeseen sekä annosten tasalaatuisuuteen eli laadun säilymiseen eri arviointikerroilla.
🍴 Tähtiluokitus ei huomioi ravintolaympäristöä tai palvelua. Nämä huomioidaan viidellä ”viihtyisyys ja laatu” -luokituksella, joita symboloivat ristiin asetetut lusikka ja haarukka.
😋 Bib Gourmand -maininta myönnetään ravintoloille, jotka eivät aivan yllä tähtiluokitukseen, mutta tarjoavat korkealaatuista ruokaa kohtuulliseen hintaan.
🍽 The Plate -maininta myönnetään ravintoloille, joissa tarjotaan tuoreista raaka-aineista huolellisesti valmistettua hyvää ruokaa.
Lähde: Michelin Guide