Sustainable Wine Makers Dinner: Premium Estates of Austria @ Ravintola JORD

Ravintola Jord, Helsinki | ravintolatarinat.fi

Ravintola Jordin toukokuun loppupuolella yhteistyössä Premium Estates of Austrian kanssa toteuttama ”Sustainable Wine Makers Dinner” tarjosi kattavan valikoiman itävaltalaisia laatuviinejä kera kuuden ruokalajin luomuillallisen.

Mikäs sen parempi tapa viettää viivästynyttä syntymäpäivää kuin suunnata ex-tempore viini-illalliselle ravintola Jordiin? Tietysti se, että samalla tuli vieteltyä kesän ensimmäinen ruoka- ja juomapainoitteinen Helsinki -päivä aivan mahottoman hienossa kesäsäässä!

Puolilta päivin aloiteltiin Baba Foodsin välimerellliseltä medialounaalta, josta hivuttauduttiin hiljalleen ravintola Teatterin isännöimälle Stockmann Roof -kattoterassille kumoamaan lasilliset kuohuvaa ja nauttimaan auringon energisöivistä säteistä.

Rauhaisalta kattoterassilta takaisin kesäisen kadun vilinään ja poimimaan tällaiselle täti-ihmiselle täydellisesti istuvat bling-bling -lenkkarit – synttärilahjaksi. Ajatus oli siirtyä viettämään iltapäivää vielä ”Iltapäiväteen” merkeissä Kämp Brasseriehin, mutta totesimme vatsojen olevan vielä turhan täynnä uutta tankkausta varten ennen päivän päätapahtumaa. Kämpin sijaan päädyimme Kappelin täpötäydelle terassille – kaunis päivä oli saanut muutkin nautiskelijat liikkeelle.

Päivän kolmannen kuohujuoman jälkeen olikin jo aika kipittää parin pysähdyksen taktiikalla kohti Kamppia – Gunnarille ja Frederikille sekä Puuma Stage -muotinäytöksen loppuhuipennukselle löytyi vielä muutama minuutti aikaa.

Reilut kaksi ja puoli vuotta sitten avattu Linda Stenman-Langhoffin ja Filip Langhoffin luotsaaman Michelin -ravintolan Askin astetta rennompi pikkusisko Jord pitää vähemmän matalaa majaansa kymmenen muun ravintolan tavoin Kampin kauppakeskuksen viidennessä, Kortteliksi nimetyssä kerroksessa.

Askin tavoin Jordin punainen lanka löytyy luomutuotetuista, lähituottajia suosivista raaka-aineista – Organic Food for Everybody!

Toukokuisena keskiviikkona Jordiin oli saapunut viinivieraita aina Itävallasta saakka. Premium Estates of Austrian eloisa toimitusjohtaja Stefanie Lobner esitteli itävaltalaisia laatuviinejä kera Jordin kuuden ruokalajin menun.

Premium Estates of Austria on viiden itävaltalaisen viinituottajan ryhmittymä, jonka tavoitteena on promota tuotteitaan ympäri maailmaa samalla tietoisuutta Itävallan viinituotannosta kasvattaen. Toiminnassa ovat mukana viinintuottajat Alois Gölles, Gernot Heinrich, Fred Loimer, Willi Sattler sekä Fritz Wieninger.

Illallisella saimme maistaa kaikkiaan seitsemää viiniä neljältä eri tuottajalta. Jos sivukorvalla oikein kuulin, niin menussa mentiin viini edellä – annokset oli sovitettu viineihin eikä toisinpäin, kuten useimmiten tapana on.

Video näkyy parhaiten ”Siirry koko näytön tilaan” -kuvaketta oikeasta alareunasta klikkaamalla.

Illalliskokonaisuuden viini-ruokaparituksineen olen tällä kertaa tallentanut pianomusiikin säestämäksi videokoosteeksi (yllä) enkä sukella siihen sen syvemmin. Mutta muutamat viinit ja annokset haluan nostaa esille – ne, jotka vielä näin kolmen viikon jälkeenkin mielessä pyörivät.

Kylmäsavustettua haukea, retiisiä ja piparjuurta.

Annoksista kolme nousi yli muiden – piparjuurella maustettu kylmäsavuhauki kera tuoreen ja pikkelöidyn retiisin, samettisen täyteläinen sellerikeitto sekä jälkiruoaksi tarjoiltu käenkaalilla ja orvokki-granitalla piristetty valkosuklaamousse.

Team Ravintolatarinoiden ehdoton suosikki näistä oli kertakaikkisen upea haukiannos – sopivan savuista haukea sekä rapsakkaa ja makeaksi marinoitua retiisiä pienellä piparjuuripiristyksellä. Mikä mahtava makujen harmoninen sinfonia! A dish to die for.

Sellerikeitto ja valkosuklaamousse.

Viinisuosikiksi päätyi alkumaljana tarjoiltu Loimerin aivan loistava kuohuviini Grosse Reserve Blanc de Blancs 2017. Tämä ei sinänsä yllättänyt – jo aiemmin tutuksi tullut Loimer oli se täky, joka sai illalliselle osallistumaan.

Ihastuin myös jälkiruoan kanssa tarjoiltuun Wieningerin wieniläiseen, vuoden 2016 Grinzinger Spätleseen.

Loimerin Grosse Reserve Blanc de Blancs ja Wieningerin Grinzinger Spätlese.

Parituksista parhaiten mieleen jäi vähän yllättäen kevätsipulilla höystetty Ahvenanmaan karitsa kera Heinrichin Blaufränkisch Leithaberg 2016 -punaviinin.

Kumpikaan ei yksinään sytyttänyt, mutta yhdessä yksi plus yksi oli kirkkaasti enemmän kuin kaksi.

Ahvenanmaan karitsa ja Heinrichin Blaufränkisch Leithaberg.

Mitä ensikertalaisena pidin ravintola Jordista?

Täytyy muistaa, että tällaiset tapahtumaillalliset ovat aina oma juttunsa eikä niitä ole syytä verrata tavanomaiseen illalliskattaukseen – onnistuminen on paljolti kiinni  tapahtuman keskiössä olevista henkilöistä.

Jordin itävaltalaisten viinien illallinen oli mielestäni onnistunut – ei pönötystä eikä viinien ylianalysointia vaan sopivan rentoa ja rempseää meininkiä hienostuneen ruoan ja juoman sekä käytännönläheisen viinitietouden parissa.

Viini-illallisen houstit Filip Langhoff, Linda Stenman-Langhoff, Stefanie Lobner ja Jordin ravintolapäällikkö Anni Langhoff.

Mutta nyt tulee se mutta…

En lähtökohtaisesti ole kovin innostunut ostoskeskusravintoloista. En edes tavanomaisesta poikkeavan Korttelin tai tavallista ”ostariravintolaa” tasokkaamman Jordin osalta. Toki Bib Gourmand– ja White Guide -tunnustuksetkin omaava ravintola on kaikin puolin siisti ja menut laadukkaita. Myös seinänkorkuisten ikkunoiden takana aukeavat näköalat tekevät pilvisenäkin päivänä vaikutuksen.

Kokonaisuuden kannalta ongelmaksi nousee kauppakeskusravintoloita yleisesti vaivaava kliinisyys – persoonallisuus ei vaan pääse puhkeamaan täyteen kukkaan.

Vaikka kattavalla ja ehkä tavanomaista hohdokkaammallakin illallisella istuttiin, niin omaan mieleen Jord jäi enemmän tasokkaana lounas- kuin illallisravintolana.

Yhteystiedot Ravintola Jord, Helsinki

Tuoreimmat tarinat Ravintolatarinoiden Instagramissa ja instatarinoissa!