Sauce 2018 -tapahtuman puitteissa järjestetty No Borders -illallinen kokosi syyskuun alussa kokkeja, ruoka-alan ammattilaisia ja muita ruoasta innostuneita ympäri maailmaa ravintola NJK:n yhteisiin pöytiin nauttimaan Lähi-idän feast -tyylisestä kattauksesta sekä välittömästä kansainvälisestä tunnelmasta.
Aurinko lämmitti mukavasti syyskuisen sunnuntain iltapäivää kun istahdin Helsingin Olympiaterminaalin edustalla läheiseen Valkosaareen vievälle yhteysalukselle. Pienessä, vielä vihreässä saaressa odotti hulppea valkoinen huvila nurmeen sointuvine, monimuotoisine kattoineen. Meri-ilma tuoksui nenässä ja pieni tuulenvire tarttui nutturasta irronneisiin hiussuortuviin.
Innostunut jännitys kutitteli vatsanpohjaa. Olin matkalla ravintola NJK:lle, jossa luvassa oli ennenkokematon ja unohtumaton ilta kansainvälisissä illallistunnelmissa.
Meze -tyyliset, jaettavat, pitaleivän kera nautittavat alkuruoat saapuivat pöytään valtavalla ja tarjoilijan mukaan myös valtavan painavalla tarjottimella.
Hiillostetusta munakoisosta valmistettu Babaganoush on monelle itämaisen ruoan ystävälle tuttu.
Aleppo tabbouleh eli chilitahnalla maustettu bulgurisalaatti.
Hummusta kera pikkelöidyn kurkun ja mustien oliivien.
Maukas, paprika- ja tomaattitahnasta, saksanpähkinöistä sekä tahinista valmistettu Mouhammara -dippi tuntui nousevan pöydässämme alkuruokien suosikiksi.
Betenjaniean pääraaka-aineet ovat munakoiso, tomaatti sekä pinjansiemenet.
Ouzi ala Altamani – Pitkään suussasulavan pehmeäksi kypsytettyä lampaanpotkaa riisipedillä.
Samakeh Hara – Täydellisesti kypsennettyä turskaa jogurttikastikkeella (tarator), saksanpähkinöillä ja mouhammaralla.
Syyrialaisen keittiömestari Mohammad Orfalin ”Come with me to Aleppo” -kebabvartaat naudanlihasta tarjoiltiin kera pinjansiementen sekä kirsikkaketsupin (karaz ketchup).
Iranilainen Faloodeh eli ruusuvedellä ja limellä maustetut jäiset riisinuudelit oli ehkä erikoisin maistamani jälkiruoka ikinä.
Makeat Warbat Kashtat – Arabialaisittain kermatäytetyt ja siirapilla sivellyt baklavaleivokset.
Sauce on huikea pop-up -illallisten, suuren ruokajuhlan ja -konferenssin sekoitus. Kolmen päivän kokonaisuus oli korkattu jo edellisenä iltana ravintola Palacessa keittiömestari Dmitri Mägin johdolla. Mägi on kotoisin Virosta, mutta vaikuttaa nykyisin New Yorkissa viime vuonna maailman parhaaksi nimetyn kolmen Michelinin ravintola Eleven Madison Parkissa. Tämä kertonee tapahtuman vierailijoiden tasosta jotain.
Ennen maanantain ”pääpäivää” vuorossa oli Saucen jo perinteeksi muodostunut ”Meet & Greet” -kokoontuminen. Tällä kertaa ”No Borders” -yhteisöillallisen merkeissä.
Näyttämönä toimi saariravintola NJK, jonka keittiön valtaisivat kolme kovaa kokkia maailmalta; istanbulilaisravintola Neolokalin Maksut Askar, Syyrian aleppolaista ruokakulttuuria vaaliva Mohammed Orfali sekä puolalaissyntyinen, nyt jo kuopatun gdaskilaisravintola Metamorfozan vetäjä Adrian Klonowski kera kuuden Lähi-idästä tulleen Startup Refugees -turvapaikanhakijan.
Aikanaan NJK:lla työskennellyt sympaattinen ”Burgerimies” Akseli Herlevi osasi kertoa yhden kummitusjutun ja monta muuta tarinaa NJK:n talosta.
Itäimaisen illallisen pääkokit, turkkilainen Maksut Askar sekä syyrialainen Mohammad Orfali.
”The Sauce Lady” Pauliina Pirkola oli koostanut upean kansainvälisen kattauksen.
Ahkerasti edustustehtävissä viihtyneet Vuoden Kokki Kalle Tanner ja Vuoden Tarjoilija Noora Sipilä nauttivat NJK verannan lämpimästä ja valoisasta tunnelmasta.
Keittiömestarit Maksut Askar ja Adrian Klonowski ehtivät tauolla nuuhkimaan helsinkiläistä meri-ilmaa.
Puolalaissyntyisen keittiömestari Adrian Klonowskin persoonallinen poseeraus.
Maksut Askar, Mohammad Orfali ja Startup Refugeesia edustanut Wead Irakista.
Tapahtuman järjestäjiä ja toteuttajia rennossa yhteiskuvassa.
Kiitos Sauce 2018 ”No Borders”! Lämminhenkisestä ja ainutlaatuisesta kokemuksesta sekä maukkaista maku- ja mukavista muista muistoista!
Mitkä olivat illan fiilikset? Millaisia ruokia jaettaviin annoksiin pohjaavalla illallisella tarjoiltiin? Keitä muita itämaisella illallisella istui? Sukella kuvagallerioiden kautta mukaan rennon juhlaviin tunnelmiin!
Tykkää tästä:
Tykkää Lataa...
Suositellut