Voillá! – Voi veljet, mikä ruokaviikonloppu Aurajoen varteen rantautuukaan

Voillá -ruokatapahtuma, Turku | ravintolatarinat.fi

Voillá -ruokatapahtuma rantautuu Turun jokivarteen lokakuun 5.-7. päivänä ensimmäistä kertaa ikinä marssittaen samalla koko joukon Suomen eturivin ruoka-ammattilaisia Voiveljien isännöimiin ravintoloihin. Kolme päivää, kuusi menuta, viisi keittiömestaria ja yksi baarimestari. Sesonkiruokaa, rentoa tunnelmaa sekä raaka-aineita läheltä. Näistä Voillá leivotaan!

Lissä terkkusii ja uutissi Suamen Turust!

Otin muutama viikko sitten äkkilähdön Turkuun. Aurajoen varrelle. Pistäydyin parissa ravintolassa. Syömässä ja kuulemassa, kuinka Turussa kohta taas tapahtuu. Jotain uutta, ennennäkemätöntä ja takuuvarmasti herkullista.

Tapasin Voiveljet yhteistyökumppaneineen viehättävän ravintola E.Ekblomin tiloissa. Tiedotustilaisuuden päänäyttämönä toimi tyylikäs Neuvolansali, jonka pitkälle pöydälle oli katettu pientä purtavaa. Pikkupalat kuvastivat yrityksen kuutta eri ravintolaa, joissa tapahtuu jotain poikkeuksellista lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna. Silloin nimittäin huudahdetaan Voillá! Ja toivotetaan vierailevat tähdet tervetulleiksi turkulaisravintoloihin.

Vieraat ovat Suomen eturivin ravintolaosaajia. Viisi tunnettua keittiömestaria ja yksi baarimestari ottavat joukon jokivarren ravintoloita viikonlopun ajaksi haltuunsa.

Tuoden väriä ja elämää synkistyvään syksyyn. Sekä turkulaiseen ravintolakulttuuriin.

Tapahtuman aikana Voiveljien ravintoloissa tarjoillaan vierailevien mestareiden valmistamia menuita. Innoitusta menuisiin ovat antaneet Voiveljien eri tyylejä edustavat ravintolat sekä yhteistyökumppaneiden tapahtumaan tuomat raaka-aineet.

Monipuolisesta kattauksesta tulee löytymään jotain mielekästä jokaiselle. Niin brunssien, fine-diningin, cocktailien kuin rennomman bistrotunnelman ystävillekin.

Voillássa on mahdollisuus nauttia myös sellaisten keittiömestareiden kädenjäljestä, jota ei ihan joka päivä haarukassa näe. Oman panoksensa tapahtumaan lataavat mm. Bocuse d`Or edustajamme Ismo Sipeläinen, Suomen kokkimaajoukkueen johtaja Kristian Vuojärvi sekä parikin Michelin -tähteä ravintoloihinsa aikanaan ansainnut Markus Aremo.

VoiVeljet_mv.gif
Näin iloinen joukko oli E.Ekblomin Neuvolansalissa Ravintolatarinoita vastassa. Kolme Voiveljeä, ”Heinon” Johanna ja yksi Sipeläinen.

Kotimatkalla Turusta takaisin pääkaupunkiseudulle pohdin, että jos ”tois pual jokke” taas lähdetään, niin mentaliteetilla ”mieluummin överit kuin vajarit” mennään. Asetin itselleni kunnianhimoisen tavoitteen kahlata tapahtuman aikana kaikki Voillá -ravintolat läpi. Siinä vaiheessa uskoin vielä vakaasti siihen kykeneväni.

Muutamaa päivää myöhemmin kävin kynä kädessä matkasuunnitelman kimppuun. Olin kovin tyytyväinen itseeni kun sain mahdutettua koko Voillá -ohjelmiston yhteen viikonloppuun.

Paitsi että en sitten saanutkaan. Tämän artikkelin jo kertaalleen kirjoitettuani tarkistin vielä kattausten ajankohdat. Uusiksi meni. Hahmottelemani matkasuunnitelma ja artikkeli.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan olin vielä sunnuntai-iltana menossa E.Ekblomiin. Ovi olisi ollut kiinni. Samalla selväksi kävi, että yksi ravintoloista jäisi väkisinkin väliin.

Vaikea valinta olisi tehtävä E.Ekblomin ja Paninin välillä. Molemmissa rennon bistromainen tunnelma, joista olisi viikonlopun vietto hyvä aloittaa. Toisessa tarjolla aina ihanaa italialaista ja toisessa ”fantasialla höystettyjä maalaismakuja”. Kuten E.Ekblomiin vierailulle tuleva keittiömestari Kristian Vuojärvi menutansa kuvailee.

Ei juututa pikkuasioihin. Valinnat ehtii tehdä myöhemminkin. Näin ajattelin minä Voillán valloittaa.

images

E.Ekblomissa Voillá! -ruokamaratonin korkkaisi em. kokkikoulu Espan keittiömestari ja ravintoloitsija Kristian Vuojärvi neljän ruokalajin bistromenullaan.

Ruokaisa syysmenu ripauksella fantasiaa houkuttaa kyllä. Alkuun kahdenlaista kalaa, minttusuolattua siikaa ja kirjolohta, pääruoaksi terriiniä savustetusta häränkielestä, marmorifileestä ja metsäsienistä. Mielenkiintosta. Väliin vähän juustoja. Ja lopuksi suu makeaksi puolukalla ja karamellikakulla.

Kyllä tällaisen setin kanssa kelpaisi E.Ekblomin kellarissa perjantai-iltaa viettää. Terriiniä vanhojen, valkoisiksi maalattujen holvikaarien alla maistellen.

images (2)

Vai sujuisiko perjantai-ilta mukavammin italialaisen ruoan parissa? Ja ehkä astetta E.Ekblomia rennommissa tunnelmissa?

Paninin italialaisesta Voillá -illallisesta tulee vastaamaan keittiömestari Paco Ndiaye. Pacon aikomuksena on pistää Paninin pöydät koreaksi venetsialaisittain. Luvassa on italialaisia klassikoita Pacon tapaan aina antipasteista pizzaan, pastaan ja tiramisuun.

Italialainen keittiö ei petä koskaan, joten Pacon kattauksella päästäisiin varmasti perjantaifiiliksiin ja potkaistaisiin turkulainen ravintolaviikonloppu letkeästi käyntiin.

images (4)

Oli aloitus sitten E.Ekblomista tai Paninista, niin kattausten jälkeen veikkaan vatsojen olevan täynnä. Perjantai-ilta on todennäköisesti vielä kohtuullisen nuori, joten iltaa voinee siirtyä jatkamaan vielä Tiirikkalan anniskelukahvilaan.

Tiirikkalassa Voillàa! isännöi Kyrö Distilleryn brändilähettiläs, baarimestari Mauricio Allende. Mauricion mukaan luvassa on ”herkullisia Kyrö Distillery juomia, jotka tullaan tarjoilemaan huonojen vitsien kera”. Tarjolla perjantai-iltaa parhaimmillaan siis.

Tiirikkalassa on mahdollisuus Mauricion cocktaileista nautiskelun lisäksi osallistua myös Kyrö Distilleryn tastingiin.

images

Myöhään lauantaiaamuna hotellista herätessä edellisen illan ateria on maukas muisto vain. Cocktailit sen sijaan saattavat vielä illasta muistuttaa…

Onneksi hotelliaamiaisen voi tällä kertaa käyttää nukkumiseen ja suunnata siitä sitten pirteänä Göraniin, jonka saaristolaisbrunssi tulee olemaan alalla arvostetun, nyttemmin lasinpuhalluksesta innostuneen keittiömestari Markus Aremon käsialaa.

Markuksen kattavan saaristolaispöydän menu näyttää niin herkulliselta, että sieltä joutunee maistamaan ihan kaikkea. Tarjolla on kaikenlaista kalaa sekä syksyyn sopivaa sientä ja riistaa. Pääruokavaihtoehtoina haaparouskuilla täytetty haukimureke jokirapukastikkeella tai karitsanpaahtopaistia lehtikaalilla ja piparjuurikastikeella. Tässä kohtaa saattaa iskeä valinnan vaikeus…

Jälkiruokapöytää tähdittää kotimaan makea sato. On tyrniä ja mustikkaa sekä syksyistä omenaa. Brunssin jälkeen jaksaa odottaa seuraavaa kattausta vaikka Turun linnan syövereissä patikoiden.

images (1)

Lauantai-iltaan sopii fiinimpi fiilis. Voillásta sellainen löytyy skandinaavisesta Smöristä. Menusta vastaa tiedotustilaisuudessa paikalla ollut, parhaillaan Lyonin Bocuse d´Or -finaaliin valmistautuva Ismo Sipeläinen.

Ismo valaisi muutamalla sanalla itselleen tunnusomaista tyyliä. Kiekuraviiksien lisäksi keittiömestari Sipeläisin tyyliin istuvat yksinkertaisuus, jotain piklattua ja sipuli. Voillá -menun Ismo kertoi sisältävän rapua, sieniä, luomukaritsaa, kananmunaa, siikaa, maa-artisokkaa ja omenaa. Heittäen heti perään, että ”Kuulostaapa yksinkertaiselta.”. Johon yhdessä tuumin totesimme, että yksinkertainen on hyvää. Kun sen hyvin valmistaa.

Sain maistaa Sipeläisen ja hänen avustajansa Johan Kurkelan häränhäntää kevään Gastro -messuilla. Vaikka annos oli vain pienen pieni messuannos, niin oli se aivan uskomattoman herkullinen. Tämän perusteella sanoisin, että Ismon kuuden ruokalajin Voillá -kattaus tulee olemaan yksi tapahtuman merkittävimmistä. Harvinaista herkkua.

images (3)

Sunnuntaina suunnataan vielä brunssille Bruukkiin. Jonne helsinkiläisravintola Wildin keittiömestari ja ravintoloitsija Jouni Toivanen tulee pistämään vähän villimpää brunssia pöytään.

Luonnollista ja perinteikästä modernilla twistillä. Niin kai voisi Jounin tyylin tiivistää. Luvassa on lempijuomaani kombuchaa, ruusua, tuhkattuja porkkanoita, kuusipestoa ja poronsydäntä. Jälkkäriksi pihlajaa ja mantelia, suklaata ja herkkutattia. Melko villiä. Ja mielenkiintoista. Kahdella kattauksella.

Voillá! Siinähän sitä! Melkoista kokkitykitystä ja ruokakarkeloa yhdelle viikonlopulle.

En varmasti ole ainoa, joka mieluusti kokisi nämä kaikki turkulaisten avustuksella syntyvät huippukokkien kattaukset. Haaveilu on kivaa, mutta kompromisseja joutunee käytännössä tekemään. Jo syystä, että paikkoja ravintoloihin on tarjolla rajallisesti. Pöytävaraus kannattaakin tehdä hyvissä ajoin, jos johonkin tiettyyn kattaukseen aivan välttämättä mukaan haluaa.

Lisätietoja Voillá! -ruokatapahtumasta ravintoloiden kotisivuilla ja tapahtuman facebook -sivulla.

Lisää ravintolatarinoita facebookissa ja instagramissa!