Kuvatarina: Sauce Forum 2018 – THE POWER OF FOOD!

Järjestyksessään jo neljäs, ruoka-alan Slushiksikin kutsuttu kansainvälinen Sauce 2018 -tapahtuma kokosi alan ammattilaisia ja innokkaita ruokaharrastajia ympäri maailmaa syyskuun alussa Helsinkiin. Kolmipäiväisen ”Power of Food” -teemaisen tapahtuman pääpäivää vietettiin Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla Sauce Forum -huippuseminaarin merkeissä. Puhujakaarti oli paitsi kansainvälinen, niin myös yllättävän laaja ja kovatasoinen.

Ruoka on voimakas vaikuttaja, jonka vaikutuksia mm. talouteen, kulttuuriin, terveyteen, teknologiaan ja ekologiaan tulee harvemmin pohdittua. Edes paikallisesti, saati sitten globaalisti. Koska ruoka on vaan ruokaa – jokapäiväinen asia ja ainakin länsimaissa useimmille aivan itsestäänselvyys.

Itse jäin Saucen myötä ehkä ensimmäistä kertaa pohtimaan vapaamman liikkumisen ja lisääntyneen muuttoliikenteen vaikutuksia ruokakulttuuriin. Mahdollisuus vai uhka? Mitä tapahtuu kun aavikon asukas muuttaa lumimiehen maahan tuoden omat ruokatarinansa ja ruoan valmistusmetodinsa mukanaan? Mutta joutuu aika pitkälti tyytymään uudessa tukikohdassa saatavilla oleviin raaka-aineisiin sekä altistumaan enemmän tai vähemmän vieraille ruokavaikutteille.

Parhaimmillaan siitä syntynee jotain hienoa ja ainutlaatuista. Pahimmillaan uhriksi saattaa joutua kaksi omalle alueelle leimallista ruokakulttuuria – uutta syntyy, mutta muistetaanko vuosisatojen saatossa enää vanhaa? Uskoisin, ja toivoisin, että muistetaan.

Seminaari oli joka tapauksessa tiukkaa kamaa. Erityisen mielenkiintoisiksi koin etenkin istanbulilaisen keittiömestari Maksut Askarin, aleppolaista ruokakulttuuria vaalivan Mohammad Orfalin sekä palkitun afroamerikkalaisen keittiömestari Edouardo Jordanin (ravintolat Salare ja Junebaby, Seattle) esitykset.

Seminaarin jälkeen siirryin vielä maailmalla palkintoja toisensa perään pokkaavan Arctic Blue Ginin sponssaamaan cocktailtilaisuuteen Stockmann Roofin vielä syyskuussakin helteiselle kattoterassille. Upea päätös ensimmäiselle Sauce -matkalleni, joka oli päivää aiemmin startannut ravintola NJK:n ”No Borders” -yhteisöpäivälliseltä.

Kotiin tuomisiksi Sauce tarjosi muistilokeroiden täydeltä uusien näkökulmien antamia ajatuksia. Sekä ikuisiksi ajoiksi mieleen painuneita kohtaamisia, joista cocktailtilaisuuden osalta vaalin erityisesti Hong Kongissa pohjoismaalaista FINDS ravintolaa isännöivän ja Arctic Blue Ginin brändilähettiläänäkin toimivan, supersympaattisen keittiömestari Jaakko Sorsan tapaamista.

Hienoa, että saatiin Suomeen sekä sisällöllisesti, että järjestelyiltään näin laadukas, sujuva ja kaikin puolin onnistunut ruokatapahtuma. Toivottavasti kansainvälisillä markkinoilla liikuskeleva Sauce palaa vielä. Meille Suomeen. Ja saa myös tunnetut huippukokkimme aktiivisemmin liikkeelle. Sillä sitä se vaatii – suomalaisen ruoka- ja ravintolakulttuurin tunnetuksi tekeminen maailmalla. Kansainvälistä aktiivisuutta.

Lisää ravintolatarinoita facebookissa ja instagramissa!