Pientä pohdintaa: Hyvästä parempi

Muutama ajatus. Vielä menneen SMAKU Porvoo -ruokatapahtuman tiimoilta. Sillä onnistunut Smakukierros Porvoossa sai pohtimaan, kuinka hyvästä tehtäisiin vieläkin parempi.

Meidän smakuilumme onnistui paremmin kuin hyvin. Kokonaisuus oli kunnossa ja odotukset ylittyivät, vaikka detaljitasolla muutaman pienen pettymyksen kohtasimmekin.

Ei se ruoka, ravintolat, eikä edes palvelu. Koen, että huippukokemuksemme syntyi myös loistavasta säästä, parhaasta porukasta, antoisista ihmiskontakteista, kiireettömyydestä ja mukaan pakatusta, positiivisesta seikkailumielestä sekä retkeilyasenteesta.

Haluaisin sanoa, että odotuksia ei ensikertalaisilla ollut. Valehtelisin. Odotuksia syntyy, vaikka niiden syntymistä pyrkii välttämään.

Odotukset syntyvät ennakkokäsityksistä. Kaikesta siitä asiaa koskevasta materiaalista, jonka silmämme näkevät, korvamme kuulevat ja aivomme rekisteröivät. Odotukset voi välttää vain joutumalla tilanteeseen täysin yllättäen ja vailla minkäänlaista informaatiota aiheesta aiemmin.

Joku viisas on joskus sanonut, että vain omiin odotuksiin on lupa pettyä.

Ei toisiin ihmisiin tai tapahtumiin. Hemmetin hankala paikka. Koska odotuksilta on vaikea, ellei mahdotonta välttyä. Yllä kuvaamaani tilannetta lukuunottamatta.

Eikä pieni pettymys mielestäni pahaa tee. Pettymyksessä piilee mahdollisuus. Kaikille osapuolille. Jos sen osaa vaan oikein oivaltaa. Järkevällä tavalla käsitellä ja eteenpäin viestittää.

Kohdallemme osuneet pari pientä pettymystä liittyivät ilmoitettua aiemmin ovensa säppiin pistäneeseen kahvilaan sekä erään ravintolan asiakaspalveluun. Kumpikaan tapahtuma ei johtanut seuraamuksiin. Joka käytännössä olisi tarkoittanut kyseisten paikkojen boikottia jatkossa. Välinpitämättömän asiakaspalvelun kohdalla rajaa kyllä koeteltiin.

Asiakaspalvelu on ravintolakokemuksessa keskeinen elementti. Ruoka voi olla ihan huippua, mutta kynnys palata paskan palvelun pöytiin on ainakin omalla kohdallani suuri.

”Huono ruoka” on helpompi antaa anteeksi kuin asiakaspalvelijan tökerö käyttäytyminen.

Epäonnistuneelle tai epäonniselle lautaselle annan aina mahdollisuuden. Ehkä kolmannenkin. Ihmisille? Joskus joo.

Tällä kertaa anteeksi kuitenkin annettiin. Menen kyseiseen ”paskan palvelun ravintolaan” toistekin. Sillä minkä yksi mokasi, kaksi muuta paikkasi. Paikkoina toimivat äärettömän herkullinen annos sekä yliystävällinen keittiömestari. Ja ei, kyseinen ravintola ei ollut Meat District.

On totta, että syitä harmittavan asiakaspalvelun takana harvoin tietää. Jos tietäisi, niin tippuisiko toinen mahdollisuus helpommin? Ystäväni mukaan ei.

Koska asiakasta kiinnostaa vain se, mitä hän on ostamassa.

Hyvä, tai vähintäänkin tyydyttävä palvelukokemus. Eivät syyt kokemuksen taustalla.

SMAKU on mieletön markkinointimahdollisuus Porvoon ravintoloille. Luulisi jokaisen osallistuvan ravintolan tietävän tämän. Ja suhtautuvan asiaan sen vaatimalla vakavuudella. Jos ei, niin ehkä on parempi jäädä pelistä pois. Se on ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin puolivillainen toiminta. Viidakkorumpu kun pärisee herkästi. Ja äänekkäimmin se meillä tahtoo toistaa negatiivissävytteistä säkeistöä.

Mistä tyhmempikin tietää, että jokin on pielessä ja metsään mentiin? Se selviää selittelystä.

Onnistumisia ei tarvitse sen kummemmin selitellä. Tarve selityksiin syntyy epäonnistumisista.

Silloin, kun itse jollain tasolla kokee epäonnistuneensa. Ja olevansa selityksen velkaa.

SMAKUN kohdalla selitykset löytyivät tällä kertaa niinkin positiivisesta asiasta kuin tapahtuman suuresta suosiosta. Pari vuotta on pohjatöitä tehty. Toivottavasti edes joku osasi toivoa ja odottaa kävijämäärien huikeaa kasvua.

Vaikka SMAKUSTA jäi kaikin puolin suuhun hyvä maku, niin toiveita paremmasta löytyy aina. Ensi vuonna osaamme korjata omat mokamme, mutta jotta tapahtuma onnistuisi yhä ylittämään astetta korkeammalle hilautuneet odotuksemme, niin muutaman toiveen heittäisin listalle.

1.Mahdollisuus lunastaa annoslipukkeita etukäteen myös ravintolakierrokselle

Maksutoimenpiteitä nopeuttamaan ja helpottamaan. Ettei tarvitsisi joka välissä vitosen edestä korttia höylätä tai kukkaroa kaivaa.

2. Juomien maisteluannokset

Nyt juomia oli jo paritettu, vaikka niitä ei isosti mainostettu. Lähtökohtaisesti tarjottiin täyttä alkoholiannosta, jonka toki sai toiveesta puolitettua.

Maisteluannosajattelun levittäminen juomapuolelle olisi hieno homma ja tukitoimenpide suomalaiselle juomakulttuurille. Esimerkiksi kuuden senttilitran laadukas viiniannos vitosella riittäisi annoksen kylkeen mainiosti. (P.S. Ei kestä kiittää. Kelpo bisnesvinkistä ;))

Juomat mukaan myös ennakkomarkkinointiin.

3. Lupausten lunastaminen

Eli annokset vastaamaan ennakkoviestintää niin sanojen kuin kuvienkin osalta.

Tässä, jos jossain piilee pettymyksen vaara. Kun annos edessä ei vastaakaan kuvaa brosyyrissä, niin pelataan venäläistä rulettia. Asiakas ilahtuu, pettyy tai tuntee itsensä petetyksi. Tulkinnan tekee asiakas. Seuraamukset kantaa pelaaja.

Meidän kohdallamme vuoden 2018 SMAKU Porvoo täytti tehtävänsä. Bistro Sinnen, Bistro Gustafin, Meat Districtin, Wanha Laamannin ja Sicapellen tarinat nähtänee vielä Ravintolatarinoissa. Sicapelle siitäkin huolimatta, ettei kynnyksen yli ole varpaallakaan aiemmin astuttu.

Pa rapa pam pam… Viidakkorumpu pärisee.