Kohtaamisia: RAGNI RISSANEN – Ravintola-alan Grand Old Lady

Ragni Rissanen | ravintolatarinat.fi

Mieleenpainuvaan ja onnistuneeseen ravintolakokemukseen tarvitaan muutakin kuin herkullista ruoka ja hyvää juomaa. Parhaat elämykset syntyvät kun edellisiin liitetään muutaman muun seikan ohella ihmiset. Jaetut hetket ja yllättävät kohtaamiset. Ne tekevät muistoista arvokkaita. Ja unohtumattomia.

Kävin viikonloppuna ystävien kanssa nautiskelemassa uuden ravintola Inarin antimista Albertinkadun rennossa ilmapiirissä. Vaikka Inarin ravintolasali on kohtuullisen pieni, niin sattui siellä muutaman tunnin aikana jokunen yllättävä kohtaaminen. Kera tuttujen. Ja tuntemattomien, mutta tunnistettavien kasvojen.

Ravintolakokemuksen keskiössä pidetään hyvää ruokaa ja juomaa, tunnelmaan sopivaa miljöötä sopivine taustasävelineen sekä palvelualtista henkilökuntaa. Totta, nämä kaikki kokonaisvaltaiseen ravintolaelämykseen olennaisena osana kuuluvat.

Mutta parhaimpiin ja muistettavimpiin ravintolahetkiin ovat osallisena myös ihmiset. Muutkin kuin henkilökunta ja oma seurue. On ihanaa istahtaa hetkeksi vieraaseen pöytään vaihtamaan ajatuksia samaan ravintolaan päätyneiden, mutta hyvin erilaisten ihmisten kanssa.

Ilta ravintola Inarissa painui lähtemättömästi mieleen. Koko ilta oli menestys, mutta eräs lyhyt ja hyvin harvinaislaatuinen kohtaaminen teki kokemuksesta erityisen.

Sain kunnian tavata ja vaihtaa muutaman sanan Suomen ravintolamaailman kiistattoman kuningattaren kanssa.

Tämä ihastuttava leidi punavalkoisessa mekossa ja kesäistä mekkoa täydentävässä kirkkaanpunaisessa, ohuessa kesäjakussa oli Ragni Rissanen.

Rouva Rissanen on Suomen ravintola-alan Grand Old Lady ja jo vuonna 1962 perustetun, edelleen toimivan ravintola Rivolin sekä monen muun ravintolan perustaja ja omistaja. Seuranaan rouva Rissasella oli tyylikäs ja aivan yhtä ihastuttava hotelli Rivoli Jardinin johtaja Merja Koski.

Ragni Rissanen on oman alansa pioneeri monessakin mielessä.

Tiesitkö, että juuri hän on se henkilö, joka on esitellyt jo 70-luvun alkupuolella italialaisen pizzan tämän maan tallaajille?

Häpeäkseni joudun myöntämään, että minä en tiennyt.

Ranskalaistyylisen ravintola Rivolin yhteydessä toimiva Trattoria Rivoletto tarjoilee edelleen suomalaisille pizzoja ja muita Italian herkkuja aivan Helsingin ydinkeskustassa. Itse asiassa tällä samaisella Albertinkadulla, jossa uusi Inarikin pelkistettyä majaansa pitelee.

Ennen pizzoja rouva Rissanen toimi uudisraivaajana myös toisessa, meille nykypäivänä aivan päivänselvässä asiassa. Rivolissa nimittäin tarjoiltiin jo 60-luvun alkupuolella sellaisia mereneläviä, joita ei ihan Suomenlahdesta löydy. Osterit, lobsterit ja muut eksoottisemmat äyriäiset piti lennättää tänne mailta vierahilta. Ja sen ensimmäisenä teki Ragni Rissanen.

Rissasen Rivolissa nähtiin myös ensimmäisenä Suomessa koskaan mm. sellainen ranskalainen ja edelleen pintansa pitävä valmistustekniikka kuin sous vide, jossa raaka-aineet kypsennetään matalassa lämpötilassa suussasulavan pehmeiksi vakuumi- eli tyhjiökypsennystä hyödyntäen. Myös niin ikään Ranskasta kotoisin oleva ruoanvalmistus- ja ”pleittaus” -tyyli kuin nouvelle cuisine rantautui ensimmäisenä juurikin Rivoliin.

Mielenkiintoisia ja ravintolahistoriallisesti merkittäviä juttuja! Monta. Joten täytyy sanoa, että melkoinen nainen tämä, nyt jo yli 85 vuoden ikään ehtinyt, yhä pirteä ja tyylikäs Ragni on.

Tekisi mieli kutsua häntä ravintolamaailman terästädiksi.

Se ei vaan sovi vaikutelmaan, jonka hänestä jutustelumme myötä sain.

Juttua olisi varmasti otollisemmissa olosuhteissa riittänyt pitkäänkin. En kuitenkaan halunnut pidätellä rouva Rissasta helteisen kesäpäivän illassa kovin pitkään.

Edellisten faktojen lisäksi ehti hän vielä kertoa, että toimii edelleen bisneksessä aktiivisesti. Vaikkakin taustalla, sillä varsinainen vetovuoro siirtyi hiljattain lastenlasten tuoreemmille hartioille.

Toki kysäisin myös, jotta mitä hän piti nuoremman kokkipolven Inarissa tarjoamasta ruoasta. Tuntui tykkäävän kyllä. Erityisesti aasialaisvaikutteiset, mungopavuista ja riisistä pyöräytetyt kevätsipulipannukakut lisukkeineen olivat Ragnin mieleen. Muistuttivat matkoista maailmalla.

Ravintolatarinat kiittää arvon leidejä hienosta hetkestä ja toivottaa parhaita vointeja auringon hellimään kesään!

Inarin pariin palaamme vielä. Myöhemmin.

Jaa oma ravintolatarinasi! Ravintolatarinoiden ryhmässä tai instagramissa tunnisteilla #ravintolatarinat @ravintolatarinat!